Välimuotoisesta asumisesta voi löytyä uusi elämä – Artikkeli Huittisten seudun paikallislehdessä

Lauttakylä lehtiartikkeli

”Täällä voi olla yksin, mutta ei tarvitse olla yksin.”

SEMINAARI
Minna Karru

–Turhan usein iäkäs huittislainen siirtyy kotoa suoraan tehostettuun palveluasumiseen, koska välimuotoja ei vielä juuri ole, totesi Ikäihmisten monipuoliset asumisvaihtoehdot -etäseminaarissa Huittisten kaupungin perusturvajohtaja Kristiina Piirala. Samaa sanoi ikäihmisten palvelujohtaja Jaana Siltanen.

Yksi huittislaisista päänavaajista on seminaarissa esitelty viime vuoden marraskuussa valmistunut Aurahovi Kuninkaisissa.

–Palvelutalo toteutettiinkin tarpeeseen kehittää huittislaisille ikäihmisille asumis- ja palvelumuoto, joka asettuu kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen väliin. Haluamme nostaa niiden ihmisten elämänlaatua, jotka eivät enää syystä tai toisesta koe pärjäävänsä tai viihtyvänsä kotona, mutta joille ympärivuorokautinen hoiva on liian raskas tukitoimenpide, Aurahovin palvelujohtaja Sari Huhtinen totesi seminaarissa.

Myös Attendo Oy:n johtaja Pertti Karjalainen totesi seminaarissa, että vanhuspalvelujen nykyinen suunta ei voi jatkua, palveluasuminen on otettava laajasti käyttöön. Hän korosti, että keskeistä on löytää asiakkaat, jotka eivät enää tai lähitulevaisuudessa pärjää kotona.

–Kun palveluasumista tarjotaan ajoissa, on palvelun kuntouttava ja toimintakykyä ylläpitävä vaikutus korkeimmillaan.

Aurahovin vuokratalossa on 32 palveluasuntoa sekä yhteistiloja.

–Pienimmät asunnot ovat 32 neliön suuruisia ja suurimmat 40 neliötä. Asunnoissa on muun muassa senioreiden tarpeet huomioiden varusteltu keittiö, esteetön kylpyhuone ja helppokäyttöinen turvapuhelin.

–Kohteen yhteistiloja ovat muun muassa ruokasali, oleskelutilat, senioreille suunnitelluilla laitteilla varustettu kuntosali sekä saunaosasto. Pihalla on esimerkiksi yhteisenä grillauspaikkana toimiva pergola sekä ulkoliikuntalaitteita lihaskuntoharjoitteluun.

Sekä Huhtinen että Aurahovi Huittisen johtajan Riikka Huhtamäki korostivat yhteisöllisyyden merkitystä. Se vaikuttaa omalta osaltaan arjen mielekkyyteen ja lisää turvallisuuden tunnetta. Yhdessä vaikkapa tuolijumpataan, pelataan pelejä, tehdään käsitöitä…

–Jotkut asukkaat ovatkin kertoneet, että he ovat saanet uuden elämän, Huhtinen totesi.

–Myös niin on sanottu, että meillä saa olla yksin, mutta ei tarvitse olla yksin, Huhtamäki kertoi.

–Henkilökuntaan kuuluvat tällä hetkellä sairanhoitaja, lähihoitajia sekä tarpeen mukaan tukipalveluhenkilöitä. Henkilökunta on paikalla aamuseitsemästä iltayhdeksään. Yöaikaan asukas saa tarvittaessa avun turvarannekkeen avulla.

Huittisten lisäksi Aurahovi-palvelutalo on Liedossa ja Uudessakaupungissa. Tämän vuoden lopulla valmistuu palvelutalo Helsinkiin. Yritys on perustettu vuonna 2017.

Erityisasiantuntija Sonja Manssila Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Arasta totesi seminaarissa, että Ara on siirtänyt vuodesta 2016 lähtien painopistettä kevyemmin tuettuihin ja yhteisöllisiin asumismuotoihin.

–Yksittäisten tehostettujen palveluasumisyksiköiden aika alkaa olla ohi, uutta ajattelua tarvitaan. Tavoitteena pitää kuitenkin olla hyvä asuminen oikeassa kodissa. Niin että palvelut liikkuvat, ja asukas asuu elämänsä loppuun saakka kodissa.

–Arassa ei kannusteta rakentamaan ikääntyneille erillisiä kortteleita tai kasamaan erityisryhmiä yhteen, vaan tekemään asuntoja tavalliseen asuinympäristöön, jotta osallisuus lähiyhteisöihin on mahdollinen.

Kaupungin vuokra-asuntoyhtiön, Huittisten Kaupunkiasuntojen hallituksen puheenjohtaja Timo Mattila kertoi seminaarissa, että strategiakaudella Huittisten uusintainvestoinnit on tarkoitus tehdä rivitaloihin ja yksittäistaloihin, joissa huomioidaan myös ikäihmisten asumistarve.

Aurahovia seminaarissa esitelleiden Huhtisen ja Huhtamäen tapaan Manssila puhui yhteisöllisen asumismuodon merkityksellisyydestä. Asukkaiden yhteisölliset tilat voisivat olla tarpeen mukaan myös lähialueiden ikääntyneiden käytössä. Ara on tänä vuonna julkaissut Oppaan ikääntyneiden yhteisöllisestä asumisesta.

Elinvoimajohtaja Riikka Peipon juontama etäseminaari oli Huittisten ikäihmisten palveluiden ja elinvoimapalveluiden järjestämä. Parhaimmillaan Teams-yhteydessä oli parisataa osallistujaa.

Lue koko artikkeli Lauttakylä lehdestä

Edellinen artikkeli
Tule tutustumaan koteihimme turvallisesti!
Seuraava artikkeli
Ulkoliikuntatapahtuma Huittisten Aurahovilla ti 25.5. klo 14-17!